Handla lokalt med hemleverans varje onsdag och torsdag.
LOKAL E-HANDEL I HBG CITY I SAMARBETE MED ZIPADOO

Blogg

Vad är hållbarhet och hållbar utveckling egentligen?

Hållbarhet. Ett luddigt ord. Ofta med svåra förklaringar. Finns det ett enklare svar på frågan ”vad menas med hållbarhet”? Väldigt förenklat handlar hållbarhet om att vara en schysst medmänniska. Men det är såklart på flera sätt. Inte bara att vara trevlig mot de du möter eller att sopsortera för miljöns skull. Så vad är hållbarhet egentligen? Och hur kan vi få en hållbar utveckling?

Det var Förenta Nationerna (FN) som hittade på uttrycket ”hållbar utveckling”. De förklarar det såhär:

En utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.

Herregud, kanske du tänker nu? Jag vet. Gäspvarning på det där! Därför får du min fria och förenklade tolkning av vad de menar att en hållbar utveckling är.

 • Alla människor (och djur) ska ha samma möjligheter att få må bra. Även de som föds i framtiden när du inte finns längre.
 • Var inte egoistisk! Tänk på att hur du lever inte ska göra att andra får det sämre. 
 • Saker kan ta slut. Använd  därför de resurser som finns smart. De ska räcka och bli över till andra på jorden, nu och i framtiden.

Alltså ska du bara vara en schysst medmänniska. Ett sätt att vara det på är att börja kolla upp ställena du handlar från. Är de schyssta hållbara företag? Visst, du kan absolut gå in på extrem detaljnivå här om du vill. Du kan kolla på hur många punkter som helst för att se hur hållbart ett företag är. Däremot känns det väl väldigt mycket enklare om vi börjar med att utgå från tre delar inom hållbar utveckling? Tillsammans med exempel?

Agenda 2030

Globala hållbarhetsmål

I september 2015 kom FN:s medlemsländer överens om 17 globala hållbarhetsmål.

Målen handlar bland annat om att minska orättvisor, kämpa för fred och att hindra klimatkrisen.

Det är helt enkelt viktiga delar som behövs. Allt för att jobba för en hållbar utveckling.

Lokal ekonomisk hållbarhet

Du ser nog att många butiker får stänga ner idag? Det kan påverka din stad negativt. För att det ska vara så kallat ekonomiskt hållbart är det ett måste att tänka långsiktigt. Inte bara på vad som sparar pengar eller ökar vinsten här och nu. Hur kan till exempel fysiska butiker överleva om alla handlar allt på nätet?

Vad händer om butikerna försvinner? Plötsligt finns inte samma naturliga samlingsplats mitt i stan. Om de fysiska butikerna finns kvar hålls stan levande. Du får ha kvar både butik och service nära dig, där du bor. Sedan har du det heta debattämnet – skatten. Skatten för det du köper stannar lokalt istället för att hamna i utlandet eller så där. Så tänk vilken skillnad det kan göra för din sjukvård och ditt barns skola?

lokal_hallbar_ekonomi.jpg

Social hållbarhet

Det är inte schysst om andra ska utnyttjas eller rentav lida. Bara för att kunna ge ett extra bra erbjudande, så som gratis returer. Anställda ska ha schyssta villkor. Det kan handla om rätt lön eller rätt skyddsutrustning om det behövs. Givetvis ska kraven på jobbet i sig också vara rimliga.

Inte skulle väl du vilja ha en låg lön, jobba konstiga tider eller tvingas in i ohälsosam stress? Eller vara osäker på om du ens kommer kunna betala dina räkningar den här månaden? För att du inte är garanterad hur mycket jobb det blir per dag. Det är ju helt enkelt inte hållbart.

hallbarhet_leverans_3.jpg

Ekologisk hållbarhet

Det finns bara en planet Jorden. Därför gäller det att vara rädd om den och göra hållbara val. Sådana som innebär färre och mindre kartonger så vi sparar på våra träd. Och sådana som släpper ut så lite koldioxid som möjligt.

Inte roffar du åt dig hela pizzan själv om ni är tre kompisar till exempel? Varför skulle du då inte ta hand om och spara av naturen så det finns kvar av den till de som föds i framtiden? Men okej, ska jag nämna någon fördel för dig personligen just nu så får du ju fortsätta andas frisk luft. Du kan ju bli sjuk av gifter och avgaser.

hallbarhet_testbanner.jpg

Vill du ändå förstå vad hållbarhet är på detaljerad nivå? Här är exempel på hur du kan veta om du gör ett hållbart köp av en tröja:

Vad är en hållbar utveckling? 

 • När en bomullströja ska tillverkas måste bomullen först odlas. Hur mycket vatten går åt? Och odlas den i ett land som redan har ont om vatten? Vad för bekämpningsmedel används och hur påverkar de miljö och arbetare?
 • Hur har de som odlar och skördar bomullen det på jobbet? Får de betalt? Får de ta rast ordentligt? Sker det barnarbete?
 • Hur skickas bomullen till fabriken? Är det långt dit? Hur mycket utsläpp av koldioxid sker på vägen här? Vad görs för miljöns skull?
 • På vilket sätt behandlas bomullen när den ska bli ett tyg? Behandlas den med en massa medel? Används det ännu mer vatten? Också här har vi arbetare som ska ha det bra.
 • Samma sak när det är dags att sy tröjan av bomullstyget. Vilka villkor har sömmerskan? Är de schyssta? Med andra ord, är det ett jobb du skulle tycka var okej för din kompis?
 • Sker det ytterligare behandlingar av tröjan när den är färdig? Med vad? Och vad förpackas den i när den ska skickas iväg? Packas den smart i lagom stor kartong tillsammans med andra tröjor och så lite plast som möjligt?
 • Måste tröjan åka väldigt långt för att komma fram till de som ska sälja den? Kommer den skickas runt flera gånger på grund av till exempel returer?
 • Har de som levererar tröjan till butiker, postombud och kunder ett bra jobb? Med andra ord, har de en schysst chef och rimliga förväntningar?
 • Kommer du använda tröjan många eller bara ett fåtal gånger? Skänker du den vidare om du tröttnat på den före den slitits ut? Lagar du om den är trasig? Eller slänger du den utan att försöka och bara köper nytt?

Ja, herregud tänker du nu igen. Du orkar kanske inte ens läsa igenom de där sista punkterna helt och hållet. För det är ju så himla mycket att tänka på.

Så för att förenkla, ställ dig frågorna: ”Är det här ett schysst företag som är rädda om kunder, personal och miljö? Och tänker de långsiktigt eller bara på vinster?” Sammanfattningsvis, handlar du med hjärtat så handlar du hållbart.

Har du inte fått nog av hållbarhet? Här har du ett par lästips.

Hållbar e-handel

Visste du detta om hållbarhet?

Till exempel på vilka sätt e-handeln ofta är oschysst mot både miljö och människa?

The Zipadoo Way

Handla hållbart även på nätet

Många webbutiker är ohållbara. Men du kan ändå handla hållbart även på nätet. 

Tipsa gärna andra genom att dela inlägget

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Artikeln skriven av

Denise Larsson

Denise är Digital Content Creator på Zipadoo, en hållbar och lokal e-handel för dig som bor i Frölunda, Borås, Helsingborg eller Kungsbacka. Målet är att du ska kunna handla koldioxidneutralt på nätet med snabba leveranser. Samtidigt som du stöttar dina lokala butiker och schyssta jobb.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för tips, nyheter och erbjudanden från dina lokala butiker.

Varukorg

Logga in

Inget konto ännu?